Kursen vänder sig primärt till revisorer och konsulter verksamma på revisionsbyråer.
Under ett inledande avsnitt behandlas allmänna principer för konsult- och rådgivaransvar. Det gäller relationer som grundas på avtal och uppdrag. En redogörelse kommer att lämnas för ansvarsförutsättningar såsom de har utvecklats över tid. Frågor om plikt att uppnå visst resultat och ansvar om den pedagogiska plikten inte fullgörs kommer att diskuteras, liksom frågan om ett skärpt ansvar för specialister och metodansvar för olika typer av uppdragstagare. Frågor om ansvarsförutsättningar för uppdragstagare som utför uppdrag som transaktionsmedhjälpare och skatterådgivare kommer också att diskuteras. En utvikning kommer att göras vad gäller ansvar vid due diligence och s k vendor due diligence. När det gäller den senare typen av tjänst kommer förutsättningar för ansvar mot annan än uppdragsgivaren att behandlas. Olika sätt att begränsa ansvaret såsom att resultatet får nyttjas för visst syfte och under viss tid, beloppsmässiga begränsningar samt var och när och på vilket sätt effektiva ansvarsbegränsningar kan införas kommer också att behandlas. Förutsättningar för att jämka en ansvarsbegränsning kommer också att diskuteras
I ett andra avsnitt kommer fokus att vara ansvar i samband med revision och andra tjänster som utförs av revisionsbyråer. En central del blir här ansvar enligt ABL:s regler. Det sker i anslutning till de senaste årens rättsutveckling, bland annat i belysning av det s k Prosolviamålet och det epokgörande avgörandet i Högsta domstolen i det s k BDO-målet samt senare praxis där frågor om ansvar för revisorer eller revisionsbyråer har aktualiserats.
Konsult- och rådgivaransvar
Ansvarsgrunder
Metodansvar
Pedagogiskt ansvar
Resultatansvar
Principalansvar för byrån?
Ansvar vid due diligence
Skadeberäkning
Ansvarsbegränsningar
Praktiska råd
Revisorsansvar
Ansvarsförutsättningar
Skada
Vårdslöshetsbedömning – spelar en disciplinpåföljd från RI någon roll?
Adekvans och kausalitet
Relevanta domstolsavgöranden
Praktiska råd
Kursanläggning
Meddelas 20 dagar innan kurs
I kurspaketet ingår
Fm och Em fika.
Lunch.
Digital kursdokumentation.
Egen dator medtages
Information
En kursdag pågår mellan kl. 9.30 – 16.30 och uppfyller branschorganisationernas krav på professionell fortbildning. Ett kursintyg omfattande 6 kvalificerade utbildningstimmar tilldelas efter genomförd utbildning. Kursen kommer att arrangeras i centralt belägna lokaler och meddelas senast 20 dagar innan kursen går av stapeln. Vi förbehåller oss rätten att eventuellt ändra delar ur kursinnehållet för att Du som kursdeltagare skall få ta del av det mest aktuella av ämnena under den faktiska kursdagen.
Hålltider
9:00-9:30 Inskrivning och fika
10:45-11:00 FM fika
12:30-13:30 Lunch
14:45-15:00 EM fika
16:30 Tack för idag och välkommen åter
Axel Calissendorff, advokat och partner hos Calissendorff Advokatbyrå, arbetar framför allt med bolagsstyrning, tvistelösning, M&A, samt immaterialrätt och yttrandefrihetsfrågor. Efter framgångsrika år hos Mannheimer/Swartling som exekutiv delägare och chef ör M&A-avdelningen, valde Axel 2005 att lämna byrån för finska Roschier för att förestå kontoret i Stockholm. Där har gick han från att ha varit CO-senior partner till att från och med 2009 vara senior partner. Sedan några år tillbaka driver han egen verksamhet.
Jur. dr Carl Svernlöv är advokat och delägare vid Baker McKenzie där han arbetar med bolagsstyrning, associationsrätt och företagsförvärv samt adjungerad professor i associationsrätt vid Stockholms universitet. Carl har publicerat ett dussintal böcker och över tvåhundra artiklar om svensk och internationell affärsjuridik.
- Ett redovisnings- inkomstskatte- och momsperspektiv
Byte av företagsform och andra omstruktureringar är alltid aktuella frågor för både företag och dess rådgivare.