Välkommen till Rådgivarveckan i Los Alcazares, som ligger i sydöstra Spanien. Los Alcazares är ett av Spaniens sol säkraste områden.
Information
1 september 2023: Anmälan stängd! Ordnar du eget boende och resa så finns det platser kvar i kurslokalen.
Kursprogram
Kursdag 1
10 oktober
Klockan 8-12 & 17-19
Föreläsare: Jan Kleerup – Moms
- Momsnyheter 2023, rättsfall från svenska domstolar, EU-domstolen och ställningstaganden från Skatteverket
- Ny mervärdesskattelag 1 juni 2023. Konsekvenser för svenska företag.
- Vad gäller moms för olika organisationsformer såsom handelsbolag/kommanditbolag, ideella föreningar, ekonomiska föreningar, samfällighetsföreningar och stiftelser.
- Vad är ekonomisk verksamhet/beskattningsbar person, som är ett krav för momsplikt?
- Moms för hästägare med trav- och galopphästar!
- Fastighetsområdet (nya regler avseende jämkning föreslagna, Skatteverkets förslag om förenklingar avseende frivillig skattskyldighet m.m.)
- Moms för vårdtjänster.
- Momsregistreringen och begreppet ”Berättigade förväntningar”.
- Redovisning av moms vid kundförluster, konkurs och ackord.
- Moms och fakturaregler.
- Aktuellt om moms vid internationella transaktioner!
- Aktuellt om avdragsrätten för ingående moms.
Ett praktiskt fall:
Ett norskt bolag som är momsregistrerat i Sverige köper varor från ett franskt bolag. Varorna skickas från Frankrike till Sverige och fakturan skickas till det norska bolaget. I Sverige förädlas varorna av ett svenskt bolag som skickar fakturan för förädlingen till det norska bolaget. Efter förädlingen förmedlas varorna via ett dotterbolag till det norska bolaget som agerar som kommissionär. Varorna levereras av dotterbolaget till kunder i Sverige, inom EU och utanför EU. Det norska bolaget skickar kvartalsvis en management fee till det svenska dotterbolaget.
Vad får transaktionerna för momskonsekvenser i Sverige?
Kursdag 2
11 oktober
Klockan 8-12 & 17-19
Föreläsare: Björn Hurtig och Jens Lindborg – Penningtvätt m.m.
Under denna kursdag kommer vi bland annat att gå igenom det inte minskande antalet regler som gäller penningtvätt och vad dessa kan innebära för er verksamhet och inte minst för kundrelationerna. Vi kommer att ta utgångspunkten i Revisorsinspektionens publikationer och syn på saken eftersom det garanterar en för revisorer relevant verklighetsanknytning och diskutera med er hur dessa ska kunna tillämpas utan att era kundrelationen drabbas onödigt hårt. Revisorer arbetar under särskilt ansvar. Den som söker i Revisorsinspektionens praxissamling för disciplinärenden på ordet ’penningtvätt’ får i dagsläget 39 träffar. Träffarna avser ärenden diarieförda från år 2007 till och med år 2022. Tanken är att vi även ska analysera och diskutera besluten i dessa ärenden för att komma fram till hur man bör tillämpa reglerna i praktiken så att man inte dyker upp i den listan när någon annan gör motsvarande sökning av disciplinärenden i framtiden.
Under kursdagen ska vi också gå igenom vad som gäller när polisen knackar på hos någon av era kunder som misstänks för brott. Inte sällan är ni revisorer en av de första som den misstänkte kontaktar, om han eller hon inte frihetsberövas direkt. Oftast beror detta på att ni upparbetat ett stort förtroende hos er kund och för att han eller hon inte vet vem annars att ringa. Tanken är att vi går igenom vilka rättigheter och skyldigheter en för (ekonomisk) brottslighet misstänkt person har och vad som generellt kan sägas är klokt respektive mindre klokt agerande i sådana situationer. Syftet är inte att utbilda er till försvarare utan att tillse att ni inte ska behöva stå helt svarslösa och rådvilla i en sådan situation när ni får samtalet (som kanske avlyssnas). Vi kommer också att gå igenom hur en brottmålsprocess i praktiken går till från misstankedelgivning till lagakraftvunnen dom går till samt vad man riskerar för påföljd vid de vanligaste EKO-brotten.
Kursdag 3
12 oktober
Klockan 8-12 & 17-19
Föreläsare: Marie Wessel – Familjerättsliga avtal
Kursens syfte är att belysa behandlingen och problemen avseende företagsegendom vid bodelning och arv samt vikten av att upprätta bra och hållbara avtal i denna del. Frågor avseende problematiken kring fåmanföretagarnas aktier vid bodelning och skyddande härav genom äktenskapsförord gås igenom. Vi kommer belysa bodelningsreglerna avseende tjänstepensioner vid bodelning och skyddandet härav. Det kommer även ges en belysning av hur man bör tänka vid generationsskifte av FÅAB aktier och dess värde vid arvskifte.
VIKTIGA PUNKTER UNDER KURSDAGEN
• Vikten av bra familjerättsliga avtal för aktieägarna I småföretag.
• Utformningen av bra äktenskapsförord och lagvalsklausuler
• Bodelning av företagsegendom
• Värdering av FÅAB i bodelning
• Principer om tjänstepensioner i bodelning
• Fördelning av aktier i arvskiften
• Testamente
Kursdag 4
14 oktober
Klockan 8-12 & 17-19
Föreläsare: Carl Svernlöv – Bolagsrättsliga nyheter
Aktiebolagsrätten är under ständig utveckling, under påverkan från EU, den svenska lagstiftaren och rättspraxis. Under denna heldag kommer Carl Svernlöv att gå igenom den senaste rättsutvecklingen, bl.a. inom gränsöverskridande fusioner och delningar samt den helt nya möjlighet för bolag att flytta mellan länder som tillskapats genom ett helt nytt kapitel i aktiebolagslagen. Under passet berörs vidare de senaste rättsfallen från HD och underrätterna inom associationsrättens område. Bland kursinnehållet ingår:
Pågående arbete inom EU, bl.a.
- Regler om ledande befattningshavares uppgifter och hållbar bolagsstyrning
- Krav på tillbörlig aktsamhet genom leveranskedjan
- Rösträttsdifferentiering för SME-bolag
Ny svensk lagstiftning, bl.a
- Bolags rörlighet över gränserna
- Vad hände med undantagsreglerna för bolagsstämma?
- Utredningen om bolag som brottsverktyg samt tvångslikvidation
Ny svensk rättspraxis, inom bl.a.
- Personligt ansvar och ansvarsfrihet
- Tvångslikvidation pga majoritetsmissbruk (Hogia-domen)
- Värdeöverföringar och förbjudna lån
Kursdag 5
15 oktober
Klockan 8-12 & 17-19
Föreläsare: Axel Calissendorff och Carl Svernlöv – Revisorns ansvar
Detta pass vänder sig primärt till revisorer och konsulter verksamma på revisionsbyråer.
Under ett inledande avsnitt behandlas allmänna principer för konsult- och rådgivaransvar. Det gäller relationer som grundas på avtal och uppdrag. En redogörelse kommer att lämnas för ansvarsförutsättningar såsom de har utvecklats över tid. Frågor om plikt att uppnå visst resultat och ansvar om den pedagogiska plikten inte fullgörs kommer att diskuteras, liksom frågan om ett skärpt ansvar för specialister och metodansvar för olika typer av uppdragstagare. Frågor om ansvarsförutsättningar för uppdragstagare som utför uppdrag som transaktionsmedhjälpare och skatterådgivare kommer också att diskuteras. En utvikning kommer att göras vad gäller ansvar vid due diligence och s k vendor due diligence. När det gäller den senare typen av tjänst kommer förutsättningar för ansvar mot annan än uppdragsgivaren att behandlas. Olika sätt att begränsa ansvaret såsom att resultatet får nyttjas för visst syfte och under viss tid, beloppsmässiga begränsningar samt var och när och på vilket sätt effektiva ansvarsbegränsningar kan införas kommer också att behandlas. Förutsättningar för att jämka en ansvarsbegränsning kommer också att diskuteras
I ett andra avsnitt kommer fokus att vara ansvar i samband med revision och andra tjänster som utförs av revisionsbyråer. En central del blir här ansvar enligt ABL:s regler. Det sker i anslutning till de senaste årens rättsutveckling, bland annat i belysning av det s k Prosolviamålet och det epokgörande avgörandet i Högsta domstolen i det s k BDO-målet samt senare praxis där frågor om ansvar för revisorer eller revisionsbyråer har aktualiserats.
Konsult- och rådgivaransvar
- Ansvarsgrunder
- Metodansvar
- Pedagogiskt ansvar
- Resultatansvar
- Principalansvar för byrån?
- Ansvar vid due diligence
- Skadeberäkning
- Ansvarsbegränsningar
- Praktiska råd
Revisorsansvar
- Ansvarsförutsättningar
- Skada
- Vårdslöshetsbedömning – spelar en disciplinpåföljd från RI någon roll?
- Adekvans och kausalitet
- Relevanta domstolsavgöranden
- Praktiska råd
Dagsprogram
måndag 9 oktober
Resdag – Avresa sker från Arlanda till Alicante. Efter transfern och incheckning på hotellet så samlas vi för en gemensam välkomstmiddag. Tider meddelas senare.
tisdag 10 oktober Los Alcazares
Kursdag 1 08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.
Välkomstmiddag (ingår i priset) Tid meddelas senare.
onsdag 11 oktober Los Alcazares
Kursdag 2 08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.
torsdag 12 oktober Los Alcazares
Kursdag 3 08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.
Gemensam middag ( Kostnad 45 euro Platser är förbokade) Tid meddelas senare.
fredag 13 oktober Los Alcazares
Ledig dag med planerad heldagsutflykt eller egen tid om så önskas.
lördag 14 oktober Los Alcazares
Kursdag 4 08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.
söndag 15 oktober Los Alcazares
Kursdag 5 08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.
måndag 16 oktober
Hemresa för gruppen.
Hotell
Hotell 525 ligger mitt i stan nära till restauranger och nära till stranden Los Narejos. Rummen är rymliga och har en minibar. På hotellet finns en lobbybar, snackbar, bastu, gym och takterrass med liten ”svalka sig” pool. Ca 10 minuter att promenera ner till stranden, långgrund fin strand med 7 km lång strandpromenad.
Entrén
Rummen
Konferensrummet
Trevliga restauranger i nära anslutning till hotellet
Takterass med mindre pool
Kursort
Los Alcazares är en genuin Spansk liten ort som ligger i sydöstra Spanien. Detta är Spaniens sol säkraste område. En behaglig promenad på några minuter så finner ni den 7 km långa vackra strandpromenader och härliga sandstränder. Restauranggatan ligger runt hörnet från hotellet.
I grundpaketet ingår
Flyg i ekonomiklass, 1 x 23 kilo bagage från Stockholm till Alicante t/r.
Välkomstmiddag.
7 nätter i vald rumskategori.
Frukost alla dagar.
Transfers Flygplats, hotell t/r.
Flygskatter.
Lokala skatter och avgifter.
Övrigt: Representanter från ExPectus AB kommer att finnas på plats under hela vistelsen.
Priser och villkor
Kursavgift: 25 000 kronor exklusive moms.
Reskostnader – Grundpris – Flyg, logi, Transfers, per person.
Kursdeltagare del i dubbelrum med annan kursdeltagare – Fullbokat.
Detta alternativ är för Kollegor som delar boende, (samma eller annan byrå).
Kursdeltagare del i dubbelrum med medresenär – Fullbokat.
Denna kostnad är för kursdeltagare som tar med sig medresenär.
Medresenär del i dubbelrum med kursdeltagare – Fullbokat.
Denna kostnad är för medresenär som delar boende med kursdeltagare.
Enkelrum Kursdeltagare – Fullbokat.
Vi reserverar oss för eventuella prisändringar utanför vår kontroll. Priserna är beräknade på minimum 25 kursdeltagare och baseras på dagens valutakurser avgifter och skatter 11,42 euro per den 6 februari 2023. Valutajustering kan tillämpas och är utom våran kontroll.
Anmälningsavgift: 7,500 per deltagare faktureras direkt och skall betalas inom sju dagar. Vid anmälan efter den 11:e april 2023 faktureras ingen anmälningsavgift. Istället skickas det en slutfaktura med betalningsvillkor sju dagar.
Researrangör: EE-world travel AB. Ansvarar för all markarrangemang. Kontakt: eva.drugge@eeworldtravel.se
Avbokningsvillkor
Avbokning mottages endast via e-post avbokning@expectus.se
Avbokningskostnader – Fri avbokningsrätt t.o.m. den 15:e februari 2023.
Därefter – Vid avbokning inkommen:
Innan den 10:e mars 2023 debiteras 40% av kostnaden *1)
Innan den 1:a juni 2023 debiteras 60% av kostnaden *1)
Efter den 1:a juni 2023 debiteras 100% av kostnaden *1)
*1) Kursavgift, flyg, logi.
Anmälningsavgiften täcker depositioner till hotell och flyg och återbetalas ej vid avbokning.
All fakturering kursavgift inkluderad administreras av ExPectus AB.
Slutfaktura skickas under vecka 22 2023.
*2) Vid pandemi eller reseavrådan från UD.
Inbetalda avgifter*2) är inte återbetalningsbar vid pandemi eller reseavrådan från UD utan kursen flyttas fram till ett lämpligt tillfälle.
Med förbehåll för Force majeure.
Inkludera pristabell
Tillägg
Kan läggas till vid bokning av kursen:
ERV avbeställningsförsäkring, 7% av den totala kostnaden.1*
ERV reseförsäkring, kompletterande till hemförsäkringen.1*
Transport/Taxi om du bokar eget flyg. Kostnad 2,800 kronor t/r per bil.
*1) Faktureras via mejl av resebyrån.
I kurspaketet ingår
30 timmars schemalagd utbildning
Digital kursdokumentation
Fm fika kursdagarna.
Kursintyg
Information
En kursdag pågår – Se dagsprogram och uppfyller branschorganisationernas krav på professionell fortbildning. Ett kursintyg omfattande 30 kvalificerade utbildningstimmar tilldelas efter genomförd utbildning. Kursen kommer att arrangeras i Spanien. Vi förbehåller oss rätten att eventuellt ändra delar ur kursinnehållet för att Du som kursdeltagare skall få ta del av det mest aktuella av ämnena under den faktiska kursdagen.
Hålltider
Se dagsprogrammen.
Kurstillfällen
9-16 oktober 2023, Los Alcazares, Spanien.
Authors
-
Axel har en lång och gedigen erfarenhet av bl.a. företagsöverlåtelser och han anses vara en av landets främsta experter inom M&A och bolagsstyrning.
-
Jur. dr Carl Svernlöv är advokat och delägare vid Baker McKenzie där han arbetar med bolagsstyrning, associationsrätt och företagsförvärv samt adjungerad professor i associationsrätt vid Stockholms universitet. Carl har publicerat ett dussintal böcker och över tvåhundra artiklar om svensk och internationell affärsjuridik.
-
Jag är verksam med alla skattefrågor rörande moms, allmän rådgivning, processer, kurser, föredrag, artiklar, böcker med mera berättar Jan Kleerup. Mina analyser avser normalt rättsfall från EU-domstolen och Högsta Förvaltningsdomstolen som avser moms. Med över 40 års erfarenhet av momsfrågor känner Jan väll till vilka utmaningarna inom området är. Det är fortfarande en stor utmaning att få ekonomiansvariga på företag och hos organisationer och myndigheter att förstå hur momssystemet är uppbyggt, säger han. De mest besvärliga frågorna inom momsområdet är kopplade till bygg- och fastighetsområdet, finansiella sektorn och internationella handel med varor och tjänster. Det är också fastigheter och byggverksamhet som är Jans specialområde inom momsområdet. Jan Kleerup är även en uppskattad författare av expertanalyser i JP Momsnet. En tjänst Jan menar är bra för att lätt kunna hitta relevanta rättsfall. Jag uppskattar den suveräna bevakningen av svensk rättspraxis vad gäller moms samt praxis från EU-domstolen, avslutar Jan med att berätta.
-
Advokat Advokat som uteslutande ägnar sig åt straffrätt. Björn har stor erfarenhet av att arbeta med och mot medicinsk expertis och kriminaltekniker, han föreläser även regelbundet för advokater, poliser m.fl.
-
Jens Lindborg arbetar som advokat (Advokaterna Hurtig & Partners) och adjungerad universitetsadjunkt (Örebro universitet). Han har tidigare varit rådman, rättssakkunnig i Justitiedepartementet, hovrättsassessor, adjungerad ledamot i hovrätten, tingsfiskal, hovrättsfiskal och tingsnotarie. Jens har också tjänstgjort som legal advisor åt svensk kontingentchef i Afghanistan (FS15) och åt EU:s styrkechef (ME02 FHQ) i farvattnen utanför Somalia. Han har skrivit flera juridiska artiklar inom olika områden och trivs väl i föreläsarrollen.
-
Marie är inriktad på svensk och internationell familjerätt, arvsrätt samt försäkringsrätt med bakgrund som domstolsjurist och bolagsjurist. Hon är en ofta anlitad föreläsare inom dessa ämnesområden samt åtar sig uppdrag som såväl partsbiträde som boutredningsman och bodelningsförrättare.
Kurs specifikationer
- Antal föreläsare 0
- Quizzes 0
- Längd 7 dagar
- Utbildningsnivå Alla nivåer
- Språk Svenska
- Deltagare 0
- Bedömningar Yes
Axel Calissendorff, advokat och partner hos Calissendorff Advokatbyrå, arbetar framför allt med bolagsstyrning, tvistelösning, M&A, samt immaterialrätt och yttrandefrihetsfrågor. Efter framgångsrika år hos Mannheimer/Swartling som exekutiv delägare och chef ör M&A-avdelningen, valde Axel 2005 att lämna byrån för finska Roschier för att förestå kontoret i Stockholm. Där har gick han från att ha varit CO-senior partner till att från och med 2009 vara senior partner. Sedan några år tillbaka driver han egen verksamhet.