Kursdag 1 Föreläsare: Carl Svernlöv – Ansvar och ansvarsfrihet i aktiebolaget Förvaltningsrevisionen är normalt en del av den lagstadgade revisionen enligt svensk rätt. Förvaltningsrevisionen syftar till att revisorn ska uttala sig om ansvarsfrihet för styrelse och i förekommande fall verkställande direktör samt om de på något annat sätt har handlat i strid med aktiebolagslagen, tillämplig lag om årsredovisning eller bolagsordningen. I likhet med revisorns rapportering över bolagets finansiella rapporter ges möjlighet att lämna information om sakförhållanden som revisorn bedömer är väsentliga. Uttalandet om ansvarsfrihet måste ses mot bakgrund av att det ska ge vägledning till årsstämman inför dess beslut att bevilja, eller inte bevilja, styrelseledamöterna och den verkställande direktören ansvarsfrihet. Inom ramen för förvaltningsrevisionen ställs revisorn ibland inför mycket svåra överväganden som kräver en god insikt i de underliggande ansvarsreglerna i 29 kap. ABL. Under det inledande passet kommer advokaten och adjungerade professorn Carl Svernlöv, en av Sveriges främsta experter inom området, att göra en grundlig genomgång av de underliggande reglerna med särskilt fokus på revisorns ansvarsfrihetsuttalande enligt 9 kap. 33 § ABL och RevR 209. Ämnen som behandlas är bl.a. följande: Kursdag 1 Föreläsare: Jan Kleerup – Moms Kursdag 2 Föreläsare: Ulf Dahlberg – Skatt 3:12 Genomgång av gällande fåmansbolagsregler samt eventuella föreslagna förändringar. Fokus blir på möjligheter och fällor i detta område inklusive vad som gäller för att ”avsmitta” 3:12 bolag. I passet går vi även igenom nyheter inom området. Är de nya reglerna för 3:12 beslutade så kommer vi belysa förändringarna och ge tips på planering för dessa. Omstrukturering av verksamhet Kursdag 2 Föreläsare: Stefan Bengtsson – Redovisning Nyheter i K2 och K3 avseende Aktiebolag Genomgång intressanta uttalande från BFN Intäkter Avsättningar Vid genomgången så går vi igenom väsentliga frågeställningar ur ett K2 respektive K3 perspektiv samt Praxis från domslut i Förvaltningsrätten och Skatterättsnämnden. World Trade Center, Klarabergsviadukten 70. Avbokning mottages endast via e-post ekonomi@expectus.se Avbokningskostnader – Fri avbokningsrätt t.o.m. den 1:a augusti 2025. Därefter är det full betalning. Platsen kan dock överlåtas till kollega kostnadsfritt. 12 timmars schemalagd utbildning. Medtag egen dator då all kursdokumentation är digital. Fikor och luncher kursdagarna. Kursintyg. En kursdag pågår – Se dagsprogram och uppfyller branschorganisationernas krav på professionell fortbildning. Ett kursintyg omfattande 12 kvalificerade utbildningstimmar tilldelas efter genomförd utbildning. Kursen kommer att arrangeras i Stockholm. Vi förbehåller oss rätten att eventuellt ändra delar ur kursinnehållet för att Du som kursdeltagare skall få ta del av det mest aktuella av ämnena under den faktiska kursdagen. Se dagsprogrammen. 15-16 september 2025, Stockholm.
15-16 september 2025, Stockholm
15 september
Klockan 9-12
15 september
Klockan 13-16:30
16 september
Klockan 9-12
16 september
Klockan 13-16
Konferensanläggning
Avbokningsvillkor
I kurspaketet ingår
Information
Hålltider
Kurstillfällen
Authors
-
Carl Svernlöv är advokat på den globala advokatfirman Baker & McKenzie och adj. professor i associationsrätt vid Stockholms universitet. Han arbetar och forskar huvudsakligen inom associationsrätt och transaktioner, inklusive joint ventures och aktieägaravtal, och har även varit skiljeman i ett stort antal förfaranden inom dessa områden. Carl har skrivit 12 böcker och över 200 artiklar om svensk och internationell affärsjuridik och är en ofta anlitad talare inom sina ämnen.
Visa inlägg -
Jag är verksam med alla skattefrågor rörande moms, allmän rådgivning, processer, kurser, föredrag, artiklar, böcker med mera berättar Jan Kleerup. Mina analyser avser normalt rättsfall från EU-domstolen och Högsta Förvaltningsdomstolen som avser moms. Med över 40 års erfarenhet av momsfrågor känner Jan väll till vilka utmaningarna inom området är. Det är fortfarande en stor utmaning att få ekonomiansvariga på företag och hos organisationer och myndigheter att förstå hur momssystemet är uppbyggt, säger han. De mest besvärliga frågorna inom momsområdet är kopplade till bygg- och fastighetsområdet, finansiella sektorn och internationella handel med varor och tjänster. Det är också fastigheter och byggverksamhet som är Jans specialområde inom momsområdet. Jan Kleerup är även en uppskattad författare av expertanalyser i JP Momsnet. En tjänst Jan menar är bra för att lätt kunna hitta relevanta rättsfall. Jag uppskattar den suveräna bevakningen av svensk rättspraxis vad gäller moms samt praxis från EU-domstolen, avslutar Jan med att berätta.
Visa inlägg -
Partner Mälardalens Affärsrådgivning Stefan har arbetat som revisor sedan 1989 till 2020 och varit partner på Grant Thornton och därefter på BDO. Stefan har erfarenhet av revision av ägarledda företag, börsföretag. Stefan har även ingått i Grant Thorntons expertgrupp för redovisningsfrågor. 2020 så lämnade Stefan revisionsyrket och arbetar numera endast med rådgivningsfrågor.
Visa inlägg Partner Mälardalens Affärsrådgivning -
Skattejurist Mälardalens Affärsrådgivning Ulf har jurist- och ekonomexamen. Ulf har tidigare anlitats som lärare/föreläsare på bland annat följande kurser: -Kvalificerade boksluts- och skattefrågor BDO, 2016- 2018 -Aktuella skatte- och bokslutsfrågor för olika redovisnings- och revisionsbyråer till från senaste 10 åren. Ulf har erfarenhet sedan 2006 som skatte- och bankjurist från bl. a Grant Thornton, BDO och Sparbanken Rekarne, främst med inriktning på ägarledda bolag och fastighetsbolag.
Visa inlägg Skattejurist Mälardalens Affärsrådgivning
Course Features
- Lectures 0
- Quizzes 0
- Duration 1 dag
- Skill level Alla nivåer
- Language Svenska
- Students 0
- Assessments Yes
Carl Svernlöv är advokat på den globala advokatfirman Baker & McKenzie och adj. professor i associationsrätt vid Stockholms universitet. Han arbetar och forskar huvudsakligen inom associationsrätt och transaktioner, inklusive joint ventures och aktieägaravtal, och har även varit skiljeman i ett stort antal förfaranden inom dessa områden. Carl har skrivit 12 böcker och över 200 artiklar om svensk och internationell affärsjuridik och är en ofta anlitad talare inom sina ämnen.