Under denna kursdag kommer vi bland annat att gå igenom det inte minskande antalet regler som gäller penningtvätt och vad dessa kan innebära för er verksamhet och inte minst för kundrelationerna.
Vi kommer att ta utgångspunkten i Revisorsinspektionens publikationer och syn på saken eftersom det garanterar en för revisorer relevant verklighetsanknytning och diskutera med er hur dessa ska kunna tillämpas utan att era kundrelationen drabbas onödigt hårt. Revisorer arbetar under särskilt ansvar. Den som söker i Revisorsinspektionens praxissamling för disciplinärenden på ordet ’penningtvätt’ får i dagsläget 44 träffar.
Träffarna avser ärenden diarieförda från år 2007 till och med år 2022. Tanken är att vi även ska analysera och diskutera besluten i dessa ärenden för att komma fram till hur man bör tillämpa reglerna i praktiken så att man inte dyker upp i den listan när någon annan gör motsvarande sökning av disciplinärenden i framtiden.
Under kursdagen ska vi också gå igenom vad som gäller när polisen knackar på hos någon av era kunder som misstänks för brott. Inte sällan är ni revisorer en av de första som den misstänkte kontaktar, om han eller hon inte frihetsberövas direkt. Oftast beror detta på att ni upparbetat ett stort förtroende hos er kund och för att han eller hon inte vet vem annars att ringa.
Tanken är att vi går igenom vilka rättigheter och skyldigheter en för (ekonomisk) brottslighet misstänkt person har och vad som generellt kan sägas är klokt respektive mindre klokt agerande i sådana situationer. Syftet är inte att utbilda er till försvarare utan att tillse att ni inte ska behöva stå helt svarslösa och rådvilla i en sådan situation när ni får samtalet (som kanske avlyssnas). Vi kommer också att gå igenom hur en brottmålsprocess i praktiken går till från misstankedelgivning till lagakraftvunnen dom går till samt vad man riskerar för påföljd vid de vanligaste EKO-brotten.
Kursanläggning
Meddelas 20 dagar innan kurs
I kurspaketet ingår
Fm och Em fika.
Lunch.
Digital kursdokumentation.
Egen dator medtages
Information
En kursdag pågår mellan kl. 9.30 – 16.30 och uppfyller branschorganisationernas krav på professionell fortbildning. Ett kursintyg omfattande 6 kvalificerade utbildningstimmar tilldelas efter genomförd utbildning. Kursen kommer att arrangeras i centralt belägna lokaler och meddelas senast 20 dagar innan kursen går av stapeln. Vi förbehåller oss rätten att eventuellt ändra delar ur kursinnehållet för att Du som kursdeltagare skall få ta del av det mest aktuella av ämnena under den faktiska kursdagen.
Hålltider
9:00-9:30 Inskrivning och fika
10:45-11:00 FM fika
12:30-13:30 Lunch
14:45-15:00 EM fika
16:30 Tack för idag och välkommen åter
Advokat
Advokat som uteslutande ägnar sig åt straffrätt. Björn har stor erfarenhet av att arbeta med och mot medicinsk expertis och kriminaltekniker, han föreläser även regelbundet för advokater, poliser m.fl.
Jens Lindborg arbetar som advokat (Advokaterna Hurtig & Partners) och adjungerad universitetsadjunkt (Örebro universitet). Han har tidigare varit rådman, rättssakkunnig i Justitiedepartementet, hovrättsassessor, adjungerad ledamot i hovrätten, tingsfiskal, hovrättsfiskal och tingsnotarie. Jens har också tjänstgjort som legal advisor åt svensk kontingentchef i Afghanistan (FS15) och åt EU:s styrkechef (ME02 FHQ) i farvattnen utanför Somalia. Han har skrivit flera juridiska artiklar inom olika områden och trivs väl i föreläsarrollen.
Authors Carl Svernlöv Jur. dr Carl Svernlöv är advokat och delägare vid Baker McKenzie där han arbetar med bolagsstyrning, associationsrätt och företagsförvärv samt adjungerad...