Kursbeskrivning
Stockholm, 2-3 september.
Det är en sak att läsa om forensiska metoder. Det är en annan att höra om dem. På den här kursen ska du dock få mer, du ska få gå till källan för hur olika forensisk kunskap kan appliceras och användas för att ge din klient ett ännu bättre försvar.
Våra föreläsare har tillsammans över hundra års erfarenhet av att arbeta på högsta professionella nivå med forensiska metoder och resultat i brottmål. Under kursens två dagar kommer vi inte bara lära oss om brottsplatsundersökningar och ballistik, spår av tändsatspartiklar och fingeravtryck; vi kommer få gå igenom detta utifrån verkliga fall och analysera hur forensisk kunskap kan användas för att finna brister i en förundersökning men också för att eventuellt själv initiera ytterligare utredningsåtgärder, allt inom ramen för en plan för hur försvaret ska drivas även i andra instans.
På så sätt får du redskapen som inte står i böckerna eller fås genom att bara höra om en forensisk företeelse i taget. Systematisk och praktiskt applicerbar kunskap ger dig det försteg dina klienter förtjänar.
Kursdag 1
Den första dagen börjar från början, med en påstådd brottsplats: Hur ska man närma sig en sådan? Vad kan man förväntas finna där? Vad borde finnas men saknas?
Under detta moment kommer vi diskutera dessa och liknande frågor i syfte att diskutera hur man gör en analys av helheten. En sådan analys kan ge försvararen en fördjupad kunskap som inte sällan är en utmärkt grund för att ifrågasätta åklagarens påståenden. Under momentet kommer ämnet exemplifieras med redogörelse för verkliga brottsplatsundersökningen. Analys kommer ske av visa ärenden där en kritisk granskning av materialet gav en påtaglig effekt i skuldfrågan. Vidare kommer det beröras vad en brottsplats och fynden (spåren) på den kan säga om gärningspersonen, även sådan kunskap kan användas för att minska eller öka tyngden av de enskilda fyndens bevisvärde.
Kursdag 2
Dag två är detaljernas dag. Under denna kommer fokus ligga på de olika specifika spåren som kan finnas på en (påstådd) brottsplats och hur NFC arbetar med dem. Spåren kommer delas upp i dem från en människa där DNA och fingeravtryck kommer vara huvudfokus, respektive dem från vapen.
När det gäller vapen kommer en djupare kunskap om just skjutvapen, ammunition till dem, ballistik och tändsatspartiklar att gås igenom. Detta för att deltagarna ska kunna såväl förstå ett skeende som kritisera ett påstått sådant när det handlar om skjutningar. Sannolikt kommer för övrigt den måltypen inte att minska. För att utöva ett effektiv försvarararbete är det också viktigt att förstå vad det är NFC egentligen säger när de uttalar sig.
Den vetenskapliga grunden bakom NFS:s skalsteg kallas Bayes teorem som handlar om hur olika hypoteser prövas mot varandra. Den som begriper detta kan också kritiskt granska slutsatserna på ett sått som andra inte kan. Ett ingående resonemang om detta ingår också i kursen.
I grundpaketet ingår
Fm och Em fika båda dagarna.
Lunch båda dagarna.
Middag 2 september.
Övernattning 2 september
Digital kursdokumentation.
Egen dator medtages.
Information
En kursdag pågår mellan kl. 9.30 – 16.30 och uppfyller branschorganisationernas krav på professionell fortbildning. Ett kursintyg omfattande 12 kvalificerade utbildningstimmar tilldelas efter genomförd utbildning. Kursen kommer att arrangeras i centralt belägna lokaler och meddelas senast 20 dagar innan kursen går av stapeln. Vi förbehåller oss rätten att eventuellt ändra delar ur kursinnehållet för att Du som kursdeltagare skall få ta del av det mest aktuella av ämnena under den faktiska kursdagen.
Hålltider
9:00-9:30 Inskrivning och fika
10:45-11:00 FM fika
12:30-13:30 Lunch
14:45-15:00 EM fika
16:30 Tack för idag och välkommen åter
Kurstillfällen
Stockholm 2-3 september 2023
Authors
-
Advokat Advokat som uteslutande ägnar sig åt straffrätt. Björn har stor erfarenhet av att arbeta med och mot medicinsk expertis och kriminaltekniker, han föreläser även regelbundet för advokater, poliser m.fl.
-
Jan Olsson är sedan början på 2000-talet pensionerad kriminalkommissarie efter att ha arbetat 26 år på en teknisk rotel där den huvudsakliga inriktning var brottsplatsundersökning men en del av tiden tjänstgjorde han på finger-spårlaboratorium. De sista 7 åren fram till sin pensionering var han chef på Gärningsmannaprofilgruppen vid Rikskriminalen. Han var en av grundarna till denna grupp och ansvarig för den kriminaltekniska analysen i gruppens arbete- Under tiden på den tekniska roteln har han varit partssakkunnig åt åklagare i bl. annat Kröcherärendet, Bombmannen, sprängningen av ammunitionsförråd i Järna mer flera. Jan Olsson var också ansvarig för det kriminaltekniska delen i Quick-ärendet fram till att han reagerade på utredningens inriktning och avsade sig uppdraget. Han har arbetat som lärare i kriminalteknik på polisskolan och vid den nationella kriminaltekniska utbildningen och där undervisat i metodik vid brottsplatsundersökning, som är hans specialitet. Efter pensioneringen har Jan Olsson på uppdrag av Rikspolisstyrelsen analyserat Knutbyärendet och också redovisat en analys av hur de tekniska rotlarna hanterar undersökningar i samband med mängdbrott. Jan Olsson har också deltagit i en utredning vid Rikspolisstyrelsen vars syfte var att få fram en metod som kunde mäta effektiviteten i det kriminaltekniska arbetet. Han har biträtt och biträder advokater i kriminaltekniska frågor och bland annat medverkad i resningen i samband med mordet i Kalamark och i Esa Teittinen-ärendet. Båda dessa ärenden ledde fram till resning i Högsta Domstolen och frikännande domar. Han medverkar också i kurser för advokater och journalister där den kriminaltekniska analysen är i focus för hans undervisningen. Under många år har han arbetat deltid som utredare på Hurtig & Partners och är fortfarande aktiv i advokatfirman.
Kurs specifikationer
- Antal föreläsare 0
- Quizzes 0
- Längd 12 timmar
- Utbildningsnivå Alla nivåer
- Språk Svenska
- Deltagare 25
- Bedömningar Yes
Advokat
Advokat som uteslutande ägnar sig åt straffrätt. Björn har stor erfarenhet av att arbeta med och mot medicinsk expertis och kriminaltekniker, han föreläser även regelbundet för advokater, poliser m.fl.